Pasta pesto – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Pasta pestohttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/ – cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród fanów kuchni włoskiej. Między innymi dlatego, że jest naturalna i bardzo uniwersalna. Można ją dodawać do wielu potraw, którym nada unikalnego smaku oraz świeżości. Jest to także produkt idealny dla osób, które planują rozpocząć zdrowe odżywianie oraz szczególnie dbają o to, co jedzą. Oryginalne pesto jest bowiem wykonane ze świeżych oraz zdrowych produktów. Sprawdź, dlaczego warto mieć pastę pesto w swojej kuchni.

Czym jest tak naprawdę pesto, skąd pochodzi oraz jakie są jego rodzaje?

Pesto oryginalnie pochodzi z Włoch, a dokładniej mówiąc, z Genui, która usytuowana jest na północnym zachodzie kraju. Tradycyjne pesto występuje w dwóch wariantach kolorystycznych oraz smakowych. Pierwsze z nich, czyli pesto czerwone, powstaje z suszonych pomidorów połączonych z oliwą z oliwek. Druga wersja, czyli pesto zielone, powstaje po połączeniu w moździerzu, oliwy z oliwek, świeżej bazylii, orzeszków pini, tartego twardego sera, na przykład parmezanu oraz czosnku. Połączone w moździerzu składniki tworzą gładką oraz zwartą masę, którą nazywa się pesto alla genovese. Jest to bardzo uniwersalna pasta, którą bez problemowo używać można do wielu różnych potraw oraz przekąsek.

Do czego można dodawać pastę pesto?

Tak jak już było wspomniane, pasta pesto idealnie łączy się wieloma różnymi potrawami. Najczęściej dodawana jest po prostu do makaronu. Wystarczy dobry makaron, świeża pasta pesto oraz świeże orzeszki pini, oraz listki bazylii, które służyć mogą jako dekoracja.
Właśnie w takiej postaci najczęściej podawany jest sos pesto, a danie typu makaron z pesto znaleźć można w praktycznie każdej restauracji, która oferuje włoską kuchnię. Oczywiście pod warunkiem, że jest to dobra restauracja.
Pesto sprawdzi się jednak także w innych potrawach. Bardzo dobrze wypada na pizzy oraz zapiekankach. Pesto może być dodawane także do tak zwanych, surowych potraw. Chodzi tutaj oczywiście o dania, takie jak sałatki, czy też kanapki. Sos pesto idealnie zastąpi w sałatce klasyczną oliwę. Warto wypróbować takiego wariantu smakowego i przekonać się, czy jest to dla nas odpowiednie połączenie.
Sos pesto można jeść także bezpośrednio z pokrojonym serem lub wędliną. Każdy z pewnością znajdzie połączenie, które najbardziej mu się spodoba.

Zdrowe korzyści płynące ze spożywania pesto

Przede wszystkim pesto zawiera tak naturalne i zdrowe składniki, że i samo w sobie nie mogłoby być niezdrowe! Na przykład bazylia idealnie pobudza układ pokarmowy do działania. Jest idealna na wzdęcia oraz niestrawności. Dodatkowo olejki zawarte w jej liściach działają przeciwzapalnie i kojąco, dzięki czemu ukoją stany zapalne żołądka oraz jelit. Ze swojej zdrowotności słyną także orzeszki pini. Głównie dlatego, że zawierają w sobie witaminy, których nie znajdzie się w żadnych innych orzeszkach. Mowa tutaj o witaminach K, PP oraz E. Są to witaminy, które wpływają na szybkość krzepnięcia krwi, jakość działania układu nerwowego oraz hamują wolne rodniki, dzięki czemu organizm starzeje się zdecydowanie wolniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *